259:an Norr

Hall 259 har en spännande historia och har haft en central roll i Kockums tillverkning av fartyg på området. I den stora hallen har det tillverkats pannor och svetsats stora plåtdelar till tillverkningen. Nu skriver vi ny historia när hallen omvandlas till ett multihus för handel, mobilitiet, bostäder och kontor. Längs med den norra långsidan av hallen uppförs nu en tillbyggnad på ca 1000 kvadratmeter, som väl lämpar sig för kontor. Här får återbrukade material från området en stor betydelse när vi nu skapar ett nytt tillägg till hallen. Det mest slående är att den stora traversbalk, som tidigare lyft stora fartyg, nu får nytt liv som bärande del i den nya byggnaden. 

259:an Norr

Från Materialbanken till unikt kontor

Varvsstaden har länge varit en föregångare när det kommer till återbruk och cirkulärt byggande genom satsningen på Materialbanken. När vi kan demontera byggnader som inte ska bevaras, i ena änden av Varvsstaden, samtidigt som vi kan förvara det på området under långt tid, för att till sist återanvända materialet i ett nytt projekt på området, har vi alla steg i återbruksprocessen igång samtidigt i Varvsstaden. 

Materialbanken är både ett fysiskt lager som idag finns i en av de stora hallar som återstår på området och en digital databas. I databasen finns alla demonterade material från området katalogförda och det går att utläsa flera olika data kopplade till miljövinsten med återbruk. Materialbanken fungerar både som en resurs och som en inspiration för arkitekter och projektutvecklare som verkar i Varvsstaden. 

I 259:an norr, har arkitekterna från Open Studio hämtat både material och inspiration från Mateialbanken och låtit materialen diktera villkoren för utformningen. Genom att tidigt undersöka vilka material som fanns tillgängliga har man landat i en unik utformning där armerat glas från de gamla varvshallarna, på ett spännande sätt kombineras med en halvan av en gigantisk traversbalk. Balken demonterades från den från "Blå Hallen" för ett par år sedan och tillsammans med arkitekturen skapar materialen nu en påtaglig känsla av "arvet från varvet där estetiken är lika viktigt som alla de funktioner ett modernt kontor har.  

"Materialbanken är en stor del av Varvsstadens hållbarhetsarbete. Tillsammans med olika typer av material berättar vi historien om Varvsstaden, från tung varvsindustri till modern och hållbar stadsdel. Här vill vi skapa en stadsdel där livet mellan husen blir lika viktigt som livet i dem. Våra kontorshyresgäster spelar en stor roll och hjälper oss skapa en dynamisk och levande stadsmiljö". 

                                                                                                                                                                Hanne Birk, utvecklingschef Varvsstaden

Kontor i 259:an Norr

Nu söker vi de bolag som vill bygga vidare och skapa ny historia med oss i Varvsstaden. Här möjlighet för de företag som söker en dynamisk och unik kontorsmiljö för sina medarbetare, att i ett tidigt stadie vara med på resan och utforma de kommande kontoren. Totalt finns det ca 1000 kvadratmeter kontor, fördelat på två plan i 259:an Norr.  Ytorna är flexibla och går att dela även för mindre bolag ner till 250 kvadratmeter. 

Centralt läge

Tillbyggnaden på Hall 259 Norr ligger längs med Stora Varvsgatan med närhet till både Masttorget, Ribersborg och Västra Hamnen. Framförallt så ligger huset utmed den nya centrumgatan i Varvsstaden som snabbt tar dig på cykel eller till fots, ner till Styrmansbron och över mot de centrala delarna av Malmö. Genom Varvsstaden löper inom kort Malmös nya stråk för superbussar vilket tar dig till Malmö C på bara några minuter. I framtiden planeras det för en hållplats till Köpemhamsmetron i bara 200 meter från Hall 259. 

Exempel på planlösning

259:an Norr består av två i princip identiska plan á ca 500 kvm. Här kan man med fördel som kontor använda båda våningsplanen med en interntrappa. För de mindre bolagen finns möjlighet att dela våningsplanen ner till 250 kvm. 

Här kan du ladda ner exempel på planlösningar, scrolla ner till 259:an norr i dokumentet. 

Vi ser fram emot att få visa er alla kvaliteter som Varvsstaden och Hall 259:an Norr har. Välkommen att höra av dig! 

"Byggnaden skapar en lätthet som kontrast till 259:ans tyngd. Samspelet mellan återbrukat trådglas, en gammal traversbalk från Varvsstaden och den knallgula trappkonstruktionen skapar en unik byggnad; nästan helt bestående av återbrukat material. Ett arkitektoniskt grepp som blir ett smycke mot omgivningen, samtidigt skapas en väderskyddad lastzon och bildar fond mot kvällssolen."

Pontus Åqvist, Peter Nilsson, Elin Algotsson. Johanna Enhörning och Mikael Nordvall; arkitekterna från Open Studio som står bakom projektet.

Kontakta oss för mer information

Elin Fasth, Kommunikationsansvarig/uthyrning

elin.fasth@varvsstaden.se