Kvinna sitter på bänk med kaffekopp

2019.06.12

Inte bara en bänk

Vi ville göra något konkret som visar Varvsstadens unika förutsättningar att skapa en hållbar stadsdel på riktigt. Bit för bit kommer Varvsstaden öppnas upp för Malmöborna men vi ville redan nu skapa en föraning om framtiden och visa hur vi använder ett hållbart tänk i allt vi gör.

Hållbar bänk

I samband med Skåne Innovation Day som hölls i Vagnsverkstaden, presenterade vi en ”hållbar bänk”. Vi lät designer Kjellander och Sjöberg skapa en design där i princip allt är material som återanvänds från platsen och de gamla byggnaderna i form av tegel, plåt och metall.

Men det hållbara med bänken stannar inte där. Varvsstaden är till häften ägt av Peab och Peab har ett stort socialt engagemang i Peabskolan. För att sluta cirkeln och göra bänken hållbar även ur en social aspekt, lät vi elever från Peabskolan utföra de delar av byggnationen man hade möjlighet till.  

"Det har varit roligt att få vara med i projektet. Peabskolan startade sin verksamhet på Kockums område en gång i tiden så det känns extra kul att vara tillbaka på platsen", säger Peabskolans rektor Nicklas Lundgren.   Han berättar vidare att man i Peabskolan utbildar elever inom hantverksyrken och att intresset bland eleverna för hållbart byggande är stort.

Bänken symboliserar många delar i den hållbarhetsstrategi som Varvsstaden arbetat fram. Genom att kartlägga materialet i de byggnader som rivs, ta tillvara och sortera på plats skapar vi ett hållbart tänk på riktigt, hela vägen. Bänken kommer att finnas på en utvald allmän plats i Varvsstaden inom kort. Snart är du välkommen – sätt dig och tänk på en hållbar bänk.