2020.10.09

Restaurangprofiler öppnar Varvsstadens första restaurang

I slutet av april tänds en ny eld i Malmö när Varvsstadens första restaurang Aster, öppnar. Bakom satsningen står de välkända krögarna Sahin Erdal och Linus Montán Elveroth som tillsammans med konstnären Mimmi Montán Elveroth startar ett helt nytt koncept där all mat tillagas över öppen eld.    

Med i projektet finns även ägarna av Saltimporten Canteen, Ola Rudin och Sebastian Persson. Den här gången kommer de inte att stå i köket själva, utan finnas med som stöd och rådgivare. Restaurangen kommer att ha öppet för både lunch och kvällsservering.

- Det är väldigt spännande att få bli den första restaurangen i en helt ny stadsdel. Att på den här historiska platsen kunna bjuda våra gäster på modern mat tillagad över öppen eld kommer bli en fantastisk upplevelse. I princip allt vi serverar kommer på ett eller annat sätt att ha vidrört elden, till och med våra cocktails, säger Linus Montán Elveroth.

Delar av bottenvåningen på Magasinet blir nu platsen för Varvsstadens första restaurang och därmed områdets nya samlingspunkt. Magasinet är en av Varvsstadens gamla bevarade byggnader och haft funktion som både modellsnickeri och brandstation. Nu fylls det med kontorshyresgäster och tillsammans med Aster skapar de det första nya livet på platsen och därmed tar Varvsstaden en bit in i den framtida utvecklingen.    

- Att få med en aktör som Aster i Magasinet har stor betydelse för huset och för Varvsstaden som plats. Genom att fylla området med rörelse både dag och kvällstid skapar vi förutsättningar för en levande stadsdel. Vi har ambitionen att utveckla Varvsstaden till Malmös mest dynamiska plats, en plats som du gärna åker till och som blir en destination. Den är inte bara till för de som bor och arbetar här, utan för alla, säger Hanne Birk, utvecklingschef i Varvsstaden.

Inspirationen till namnet Aster kommer från att blomman är vanligt förekommande på det gamla industriområdet. Restaurangen kommer att ha plats för 50-80 sittande gäster i en lokal som blir både modern och historisk på samma gång. Inslag från Kockumtiden kommer att finnas i form av stolar och lampor som en gång hängde i områdets personalmatsal.

- Varvsstaden har en spännande hållbarhetsprofil och vi tycker att vårt koncept passar väl in på den här vackra platsen där vi ser fram emot att kunna erbjuda våra gäster mat lagade av råvaror i säsong och av lokala producenter. Vi hoppas till viss del kunna odla egna grönsaker som hamnar på våra gästers tallrikar. Jag kommer att ansvara för drycken, Sahin för maten och Mimmi kommer ta rollen som VD, berättar Linus Montán Elveroth.

Restaurangen Aster öppnar i Varvsstaden