Välkommen till Julstaden!

Den 11 december öppnar vi portarna till Kockums gamla Vagnsverkstad och bjuder in dig på en julmarknad med lokala och hållbara producenter. Det är dags för Varvsstaden att för en dag bli Julstaden! 

Låt barnen göra pynt av återbrukat material till den lika återbrukade julgranen, byggd av material från Varvsstadens Materialbank. På Julstaden finns många lokala aktörer som erbjuder konst, keramik, blommor, kläder, återbruk, mat, choklad, honung och mycket mer.

På plats finns möjlighet att köpa en god värmande lunch och fika samt såklart en härligt lokalproducerad äppelglögg!

Innan du går hem köper du såklart med dig din skånskodlade julgran . 

Sätter ton till det hela gör en kör med elever från Musikhögskolan.

11 december 10-15 i Vagnsverkstaden i Varvsstaden 

Ta sikte på Jagaregatan 4. Hitta hit! 

Julstaden

Julstaden

Se video här

Möt våra utställare och deras produkter ❤️

Green Queen

Småskalig producent i Malmö som producerar kombucha, fermenterade grönsaker och raw cakes. greenqueen.se

Linda Lissola

Noggrant utvalda, handgjorda vintage kimonos som ändrats för att fungera som ett plagg lätt att bära.
Jackor, kavaj- och cardigansubstitut, och rockar.

Pontus Alexandersson (PÅ)

Hemmastickade ullmössor. PÅ tillverkar stickade ullmössor i ett vardagsrum i västra Malmö. Varje mössa är unik, handgjord och färdigställd med omsorg.

Titta gärna in på Instagram @malmopa för en förhandstitt!

Mandel & Mandel

Mandel & Mandel tillverkar chokladdragerade och kanderade mandlar i olika smaker. Våra produkter är förpackade i burkar av 100% återvunnen plast med en stilren avskalad design. Vi använder bara naturliga råvaror.

Ostboden

Personalen i vår butik har stor kunskap om delikatesser framförallt ost och vad som går att kombinera med ost. Vi hjälper till att komponera smakpresenter i olika format. Nu till jul kan vi ta emot beställningar på ostjulklappar, allt ifrån enskilda presenter till stora beställningar. Vårt sortiment är så klart ost, men även olika salami, kex, marmelader mm. Kom gärna in i butiken så kan vi diskutera och smaka fram till härliga smakpresenter. På marknaden får ni träffa vår egen ostmästare, och smaka julens favoritostar.

Maries Biahntverk

Lokalproducerad honung från bigårdar i och runt om Malmö. Vi skördar ofta för att ta tillvara smakerna av säsongens olika blommor och vid varje skörd erbjuds flytande honung samt kakhonung. Vår biodling är småskalig, ett mathantverk och honungen är inte uppvärmd utan hanteras varsamt från bikupa till burk.

Vi erbjuder även bipollen, bifadderskap i Malmö, bivax, föredrag,honungsprovning, utbildningar och studiebesök.

Anna Malmsjö Ahlberg/ Lerbruket studio

Lerbruket studio skapar en poppig glädjefylld keramik med personlighet i härliga pastellfärger.

Gaëlle Chiaberge / Gaëlle Kombucha 

Lokal producerad Raw kombucha från mitt lilla bryggeri i Husie. Kombuchan är 100% raw och smaksätts med Zest av olika citrus frukter den är oxså naturligt kolsyrad.
Min Hibiskus och Fläder kombucha är absoluta favoriter bland mina kunder. Gaëlle Kombucha finns i 2 varianter,
75cl recyle flaskor som ger ett reducerat pris vid köp av ny Kombucha så länge man lämnar tillbaka en tom flaska. Min 33cl som framförallt säljs på olika caféer i stan .. Solde, Atrium, Ab Småland med flera.
Min mission är more kombucha love ❤️for the people.
Bisou Gaëlle

Karolina Brobeck

Bruksföremål, ljusstakar och unika objekt. Jag arbetar främst genom att bygga med lera för hand, jag gillar att en kan se spår av händer.

Blindape

Sidenkimonos/örngott och scrunchies. Växtfärgade kimonos/örngott och scrunchies i siden
Ekologiska och botaniskt handfärgade.

Vi erbjuder en workshop under marknaden; Färga din egen scrunchie i siden med torkade växter

Ulla Mårtenson

Jag kommer att sälja personliga burkar. Det bästa jag vet är användbara konstföremål. Jag gör unika burkar med personligheter på locket.

Asta Choklad

Asta är en vegansk bean to bar mjölkchoklad som tillverkas i en småskalig produktion i Höganäs. Våra kakaobönor kommer från ett och samma plantage i Ecuador, Hacienda San Jose, och därför klassas den som en äkta single origin.

Yvig Malmö AB

Till julmarknaden tar Yvig bland annat med sköna vinterkransar, granar i krukstorlek, hyacinter och amaryller på snitt och vackra jularrangemang med amaryller, närodlade hyacinter och julrosor. Yvig Malmö, Malmös nya sköna blomsterstudio & kaffebar som slog upp dörrarna på Solhöjdsgatan i Varvsstaden tidigare i höst.

Ringas By Jacob

RingsByJacob är en liten verksamhet som drivs av 17 åringen Jacob Kruger. Verksamheten tillverkar handgjorda ringar av återbruket än metall. Dessa ringarna är en perfekt gåva för alla åldrar.

Hannas Keramik / Hanna Lundell

Handgjord, lokalproducerad keramik av Hanna Lundell.
Här hittar du dom perfekta julklapparna - allt från små tomtar och skålar till större ljusstakar och vaser.
Allting är handgjort i stengodslera i verkstaden i Malmö.

Louise Hederström

Pomme de terre, unika ljusstakar i brons och falafelknoppar i brons, handgjutna lokalt i Malmö. Speciellt framtagna produkter gjorda av spillmaterial och kanske en och annan bortglömd prototyp.

Louise Hederström är baserad i Malmö där hon driver sin egen designstudio. Hon samarbetar med ett flertal möbelproducenter och brinner för lokal produktion. Inspiration hämtas ofta från naturens former och infall.

BEAST Studio

Pappersprodukter som notepads, anteckningsböcker, vykort, julkort, juladresser, postrar.

BEAST Studio tillverkar och säljer färgstarka och handgjorda pappersprodukter. Produkterna är tillverkade av upcyclat pappersspill från vårt egna risotryckeri och är en del av vårt miljöarbete. Det mesta designar vi själva men vi satsar även på att skapa intressanta samarbeten med andra konstnärer och illustratörer. Alla produkter trycks och tillverkas i vår studio i Malmö.

Stina Henriksson

Handgjorda återvunna ljus

Sa:k design studio grundades 2021 av Malmödesignern Stina Henriksson. Fokus är att skapa bruksföremål och möbler lite utanför den vanliga design-floran. Genom att utforska sociala mönster och beteenden såväl som olika material och tillverkningsmetoder vill sa:k skapa hållbar design som berättar en historia. Detta har lett till bland annat återvinningen av ljus från Malmörestauranger. Resultatet är handgjorda unika ljus av 100% återvunnet material.

Pauline Matika

Unika väggbonader i stengods.


I sitt projekt Keramik Primitiv skapar formgivaren Pauline Matika tavlor i keramik genom att skissa i lera som hon kallar det. Konceptet är baserat på ledorden opolerat och slumpmässigt genom att låta materialets egenskaper och tillverkningsprocessen styra det estetiska uttrycket till stor del. Alla föremål är handgjorda och producerade i Malmö. 

Ta en titt på instagram: @pauline.matika. 

Kullafrukt

Erbjuder frukt, must, havtorn och värmande äppelglögg. 

Fruktodlaren från Kullabygden i nordvästskåne. Avreser från gården med färska päron och äpplen av olika sort, samt äpplemust och äppleglögg i mången variant. Därtill grannens havtorn, samt säkerligen något mer spännande, gott och nyttigt.

Jollygoodfellow Printing Studio

Handtryckta affischer, kort, notebooks, fanzine, totebags.

Ett litet screentryckeri/designstudio i Malmös utkant som jobbar i gränslandet mellan konst, design och hantverk.

Gunilla Green, Green & grejerna

Choklad, kaffe, te, leksaker, smycken, heminredning

Hos Green & grejerna handlar du julklapparna med omtanke om både människa och miljö. Varje vara är tillverkad under värdiga arbetsförhållanden. När du väljer Fair Trade skapar du hopp och framtidstro!

Mat och Choklad studion

Choklad, praliner, godis, kakor och annat gott!

Ett hantverksbageri i Malmö med café, lunch och catering
Hos oss på Mat- & Chokladstudion ryms inget annat än kärleken till riktigt bra råvaror och nyfikenheten på kända och okända smakkombinationer.

Barberesso

Vi bjuder på kaffe samtidigt som vi putsar hår och skägg för män. Passa på att bli julfin hos oss! 

Typotopia

Julkort, kalendrar och andra trycksaker. Typotopia är ett tryckeri i Malmö, där traditionella trycktekniker och modern design kombineras.

I vår studio trycker vi bland annat visitkort, coasters, inbjudningar, påsar och konsttryck, oftast med letterpress.

Malmö Chokladfabrik

Chokladfabrik skapar ekologisk choklad med äkta kärlek och sprudlande entusiasm. All choklad är 100% ekologisk och vi köper endast in råvaror som lever upp till våra högt ställda krav. Onödiga tillsatser lyser med sin frånvaro och chokladen är helt fri från nötter, gluten och soja. Det gör vår prisvinnande choklad ovanligt ren. Och ovanligt god.

Ewelina Söderberg

Jag sitter i en verkstad i Malmö där jag skapar bruksföremål i stengodslera. Jag gör mina egna glasyrer utav aska som jag hämtar från Kallbadhuset i Malmö. Färgskiftningarna som sedan kommer fram i ugnen är metaller som träden sugit upp under sin livstid.
Jag tycker också det är spännande att mixa andra material med keramik, t.ex ett handtag av pil på en tekanna.
Mitt mål är att skapa funktionella och vackra föremål som kan användas till vardags.

Catarina Cederholm

Keramik. Koppar, skålar, fat m m

Strävar efter att det ska kännas rätt för handen, snällt mot läppen och skönt för ögat. Vid sidan om mitt arbete på Biblioteket håller jag drejskivan snurrande. Gör brukskeramik för mat och dryck i stengods och högbränd lergods, högblanka glasyrer som funkar att mixa o blanda Ugnen i min verkstad sätter jag igång när solen skiner på våra paneler. Finns på Instagram, @catarinacederholms_keramik. Kom och känn och kläm!

Ernesta

Botanical oils and perfumes

Bloom the art of scent is project to look into sense of smell in a deeper way. It’s offering natural, hand made oils and perfumes. Aswell as individual perfume making sessions.

Yuliya Orlova

torkad frukt och fruktrullar

Omvandla eko och konventionella frukter och grönsaker tillgängliga på den svenska marknaden till torkade livsmedelsprodukter för att minska matsvinnet. Leverera kunskap till kunderna om implementering av hållbara tillvägagångssätt i det dagliga livet. Köra workshops där kunder kan gå med i våra aktiviteter och lära sig en filosofi om att utveckla ett hållbart tänkesätt.

Skånska Julgranar

Familjeägt granföretag som har sålt julgranar i generationer. Viktigt med miljön därför är alla granar från Skåne och de är obesprutade.

Strumpfabriken

Närproducerade strumpor i ekologiskt bomull och ekocertifierad merinoull.

STRUMPFABRIKEN skräddarsyr och tillverkar strumpor och skaparnaterial. Vi vill medverka till att produktion faktiskt kan ske lokalt, precis som förr, men på ett nytt nätt. Här går inget till spillo. Vi brinner för Malmö och framtiden!

Johan Israelsson

Biprodukter:
Olika honungssorter
Kakhonung
bipollen
bibröd
bivax
bivaxljus
receptböcker med honung

Johans Bigårdar, som drivs av Johan Israelsson, bedriver småskalig hållbar biodling enligt naturnära principer med snälla och friska bin. Verksamheten startade i mycket liten skala våren 2017 med endast 3 bisamhällen och honung mest till vänner och bekanta. 2022 har jag cirka 50 samhällen att arbeta med. Bigårdarna finns på sköna Österlen intill ekologiska fröodlingar och fruktodlingar och i trädgårdar, parker och på tak i Malmö med omnejd. Honungen hanteras varsamt och hantverksmässigt, givetvis utan uppvärmning (max 34 grader) och utan tillsatser. Skörden sker försiktigt så att bisamhället alltid har god tillgång till egen honung och bipollen. Jag arbetar efter ekologiska principer med kretslopp av egenproducerat bivax i kuporna och egenproducerade bidrottningar i största möjliga omfattning, men då det är ett litet företag, finns inte resurser, i dagsläget, att ansluta till organisationer såsom Svenskt Sigill eller KRAV.

TeBryggan

Te, kaffe, choklad, konfektyr, honung, godisremmar, vintage porslin,

Tehandel med ekologisk profil och vintage porslin. Tesorter med "Malmö-namn" som Himmelsblå bär, Ribersborg, Mariedal, m.fl. Ekologiskt "Triangelkaffe" från Solde kafferosteri. Närproducerade veganska godisremmar, sk. "Malmö-remmar" och ekologisk KRAV-märkt honung från Kinnekulle i Västergötland. Ekologisk choklad från Vintage Plantations i Umeå.

Yasmina Malmsten

Jag är grafiker och konstnär som arbetar mycket kring teman som närhet, ömhet och mellanmänskliga interaktioner. Kroppen får ta mycket plats i mina bilder, likaså naturen som både får agera återhämtningsplats och inspirationskälla för mig och mina verk.

Los Perros Urban Farming

Local small scale products / Los Perros Urban Farming’s own products- chilli sauces, kimchi, marmalades etc.

Matservering

Flax Café kommer erbjuda enklare lunch, kaffe och fika. FLAX has a focus on locally produced, small scale & totally vegan. With majority of our menu coming from our own Urban Farm (Los Perros Urban Farming) we aim to lift Malmö & support local.

Platsen

Magasinplatsen var den första delen av Varvsstaden som under 2021 öppnade upp för allmänheten. Under december förvandlas det lilla torget framför Aster till Julstaden, med julgranen byggt av återbrukat material från Materialbanken, som kronan på verket. På marknadsdagen kan du köpa med dig din obesprutade och skånskodlade julgran hem från torget. 

Vagnsverkstaden är den intilliggande byggnaden till vilken vi öppnar upp portarna den 11 december. Här välkomnar utställarna dig med lokala och hållbara produkter. Eller så kommer du bara förbi, tar en äppelglögg och känner historiens vingslag i den gamla hallen. 

Läs mer om Vagnsverkstaden här. 

Varmt välkommen till en magisk julmarknad i en historisk miljö när Varvsstaden för en dag blir Julstaden!