2022.09.07

Nu öppnar Varvsstadens nya hållbara mötesplats när blomsterstudion Yvig slår upp portarna

Nu öppnar Varvsstadens första butik, en blomsterstudio och café där drömmar om hållbarhet blir verklighet. På första parkett till stadsutvecklingsarenan har Jenny Leyman och Maria Widehed just slagit upp portarna till Varvsstadens sista tillskott, ”Yvig”.

Varvsstaden hälsar på i butiken ett par dagar innan öppning. För den otränade tycks det mesta redan vara på plats. Möbler från Varvstiden blandas med ärvda möbler, loppisfynd och andra byggda av återbrukat material. Ljuset flödar in från de stora fönstren och utanför är det full aktivitet med demontering av de gamla varvshallarna.

- Vår största utmaning är hur vi ska hålla fönstren rena, skrattar Jenny när hon får frågan om vad som är den största utmaningen med att öppna butik i område som inte ännu är färdigutvecklat.

Maria och Jenny i sin nya blomsterstudio Yvig

Varvsstadens nya mötesplats

Yvig ligger i Peab Bostads första bostadshus som är klart i området. På den ena sidan skymtar man kanalen och på den andra är man direkt granne med en av de gamla varvshallarna. Snart startar iordningställandet av Solhöjdsparken som på sikt kommer gränsa till butiken.

- Vi är jätteglada att ha hamnat här i Varvsstaden. Vi har scannat marknaden och det saknas verkligen i blomsterbutik i den här delen av staden, berättar Maria.

Förutom att förse sina kunder med vackra blommor och arrangemang vill Maria och Jenny att Yvig ska bli en ny mötesplats i Varvsstaden.

-Vi hoppas att man vill ta med sin laptop och sitta i vår cafédel, njuta av kaffe från Lilla Kafferosteriet och bakverk från Joel Lindqvists Mat och Chokladstudion, förklarar Jenny.  

Maria värmer upp kaffemaskinen inför öppnandet

Maria värmer upp kaffemaskinen inför öppnandet

Siktet inställt på att bli branschledande inom hållbarhet

Det är inte första gången Jenny och Maria kommit i kontakt med Varvsstaden. De har båda ett förflutet inom journalistik och foto och har flera gånger bevakat utvecklingen av Varvsstaden.

Maria berättar att Varvsstadens arbete med återbruk och cirkulärt byggande, stämmer väl överens med deras eget arbete i den nya butiken. Med ambitionen att bli branschledande inom hållbarhet siktar de högt och har verkligen kommit en god bit på väg.

- Blomsterbranschen är utmanande när det gäller hållbarhet. Men vi vill ge våra kunder möjligheten att göra så hållbara val som möjligt. Därför arbetar vi så långt det går med lokala producenter i allt från när det gäller blommor till keramik och inredning som vi säljer i butiken, berättar Jenny.

Hanne Birk är utvecklingschef i Varvsstaden och är väldigt glad över att Yvig har flyttat in i stadsdelen.

- Som stadsutvecklare blir man väldigt glad när det flyttar hit aktörer som hjälper oss göra Varvsstaden till en levande stadsdel som är till för människorna som bor och vistas här. Med sitt tydliga hållbarhetsfokus passar de perfekt in i Varvsstaden, säger Hanne Birk.

Förutom att arbeta med blomsterförsäljning och café i butiken har Maria och Jenny satsat stort på sin närvaro online och gjort det möjligt för privatpersoner och företag att till exempel prenummerara på blommor. Tids nog kommer det erbjudas workshops och andra arrangemang i butiken.

Yvig kommer att ha öppet onsdag-fredag 11-18 samt lördag 10-15. Låt dig gärna inspireras på deras instagramkonto @yvigmalmo