2023.12.14

Klassisk fransk restaurang öppnar i Varvsstadens prisade byggnad Gjuteriet

Nu skapas en ny mötesplats i Varvsstaden när krögaren Stellan Colt öppnar restaurangen ”La Fonderie” i den prisbelönta byggnaden Gjuteriet. Namnet är det franska ordet för ”gjuteri” och med en klassisk fransk meny ska restaurangen välkomna gäster till lunch, middag och sen kväll. 

Varvsstaden är en ny stadsdel under utveckling, mitt i centrala Malmö. Här kommer ca 4000 arbetsplatser och 2500 bostäder varvas med torg, kajstråk och parker. Nu står det klart att nästa verksamhet att öppna i Varvsstaden blir restaurangen ”La Fonderie” som i vår öppnar i bottenvåningen på Kockums gamla Gjuteri. Bakom konceptet står den erfarne krögaren Stellan Colt som idag bland annat driver Bjerred Station i Bjärred. Nu planerar han för en restaurang med en klassisk fransk meny lagad på skånska råvaror. 

–   Jag tycker det har saknats en restaurang i Malmö där atmosfären är rofylld och dit man välkomnas att sitta länge. Här kommer det serveras mat av hög kvalitet både till lunch och middag. Efter middagstid kommer man kunna beställa cocktails från baren som blir en central punkt i restaurangen. ”La Fonderie” blir en mötesplats för alla som tycker om god mat och dryck och som vill inta den på en historisk plats. Gjuteriets läge är fantastiskt med närheten till centrum och en uteservering som vetter mot hamnbassängen och kajkanten”, säger Stellan Colt, ägare La Fonderie.

I det västra hörnet av Gjuteriet ligger restauranglokalen

Byggnaden Gjuteriet vann i oktober i år, Malmö stads stadsbyggnadspris. Förutom kontorslokaler till hyresgästen Oatly, har byggnaden även en restauranglokal på cirka 250 kvm. Här kommer ”La Fonderie” att kunna ta emot cirka 75 sittande gäster inne och cirka 50 gäster på uteserveringen. Utanför Gjuteriet löper områdets nya gång-och cykelstråk. Här skapas en livfull plats och i och med öppnandet av Beijers bro senare i vår, knyts Varvsstaden ett steg närmre Malmö City. 

–   Gjuteriet är inte bara en fantastisk byggnad på ett vattennära och centralt läge, utan det är även en stark symbol för Varvsstaden där arvet från varvet tillåts ta plats. Att nu ha ”La Fonderie” och Stellan Colt, som en del av Gjuteriet och av Varvsstaden, kommer ytterligare förstärka områdets unika karaktär och bidra till att skapa en pulserande mötesplats”, säger Pia Andersson, VD Varvsstaden AB. 

Restaurangen planerar att öppna i vår/tidig sommar 2024.