Jean Hermanssons bilder visas i Varvsstaden

2020.02.28

Jean Hermanssons bilder visas i Varvsstaden

Vi har fått ett tillfälligt kulturhistoriskt smycke. Under februari visas Jean Hermanssons industribilder från Kockums i Malmö, i storformat på en av de kvarvarande hallarna.

En del byggnader i Varvsstaden kommer att bevaras och andra rivs. Några som kommer att rivas de kommande 1-2 åren är de stora hallarna där man tidigare tillverkat fartyg, ubåtar och vindkraftverk. Innan ”den stora blå hallen” lämnar plats åt ny bebyggelse får den nu agera filmduk för Jean Hermanssons fotoskatt.

– Vi har länge tänkt på ett sätt att delge Malmöborna den fina historien som finns att berätta om Varvsstaden och Kockums gamla område. Malmö har ändrat sig från att vara en industristad till att vara en kunskapsstad men det ligger en stor kraft i industristaden som vi inte får glömma. Det är ett fint arv som vi måste förvalta och dela med oss av innan det försvinner, säger Hanne Birk som jobbar med affärsutveckling i Varvsstaden.

Varvsstaden har tagit hjälp av filmaren Nils Petter Löfstedt för att sätta ihop bildspelet som består både av stillbilder och rörliga bilder. Han har genom sin prisbelönta dokumentärfilm ”Himlens mörkerrum”, kunnat bryta ut de bilder som Jean Hermansson tog av arbetare och miljöer på Kockums.

– Det känns fint att nu kunna visa ett offentligt verk som ska rullar under en längre tid. Bilden som visas är nästan 30 meter bred och det är fantastiskt effektfullt att se det på plats, säger Nils Petter.

Bildspelet visas till och med 2 mars. Så du som befinner dig i Malmö har fortfarande chans att se det. Bäst ses det från Beijerskajen bakom Minc i Malmö.

Varvsstaden är ett stadsutvecklingsprojekt som samägs av Peab och Balder. På området ska en blandad stadsdel växa fram. Det ska byggas 2 500 nya bostäder och ånga av de gamla byggnaderna från Kockumtiden bevaras och renoveras till moderna arbetsplatser med stor själ.