2024.03.05

Gjuteriet nominerat till Kasper Salin-priset

Gjuteriet har tidigare uppmärksammats i flera sammanhang och belönades tidigare i år med Malmö Stads stadsbyggnadspris. Nu är projektet nominerat till ett av de största arkitekturpriserna i Sverige. 

Gjuteriet är det senast färdigställda projektet i Varvsstaden i vilket Oatly numera har sitt huvudkontor. Byggnaden har tidigare belönats med Malmö Stads stadsbyggnadspris och är nu en av fyra nominerade projekt till Kasper Salin-priset. 

Gjuteriet

Juryns motivering:

"Genom ett ambitiöst arbete med återbruk har den gamla varvsruinen omvandlats till ett mångfacetterat kontorshus, där arkitekturen förvaltar områdets historia samtidigt som den utforskar nya uttryck. Projektet bejakar diversitet och variation, med en gestaltning som till stor del utgörs av relationerna mellan ursprungliga, återbrukade och nya material. Traversbanan står kvar som byggnadens ryggrad. Från den hänger nya kraftiga bjälklag i massivträ. Med stöd av ett materialbibliotek, upprättat av byggherren, har arkitekterna gett nytt liv åt stora mängder material från omkringliggande rivningar, såsom tegel, durk- och fasadplåtar, trappor och enskilda objekt. De friställda byggnadselementen bildar tillsammans en upplöst, nästintill piranesisk rumslighet präglad av lagerverkan och oväntade samband. Gjuteriet imponerar i sin rikedom av uttryck och historiska lager; den bidrar också till en ny berättelse om arkitektur för vår tid och de utmaningar vi står inför.

Projektet genomsyras av återbruk och hållbara materialval där ett gott samarbete mellan byggherre, arkitekt och entreprenör har varit avgörande för ett framgångsrikt resultat. 

"Att få uppdraget att transformera en industrirun och ge den en ny funktion samtidigt som man vårdar och tar hänsyn till ett byggnadsminne, har varit en spännande och komplex resa. Det har hela tiden varit noggranna överväganden hur vi på bästa sätt integrerar den historiska kontexten med nya tillförda material. Gott samarbete med byggherren får vi nu genom nomineringen till Kasper Salin-priset ett kvitto på att det är en förutsättning för att fullt ut lyckas med ett projekt", säger Stefan Sjöberg, partner Kejllander Sjöberg Arkitekter. 

Den 9:e april avgörs vem av de fyra nominerade som får utmärkelsen. Läs mer om Arkitekturgalan och de nominerade hos Sveriges Arkitekter