Interiörbild på hotellrum

2019.05.23

Forenom öppnar i Varvsstaden

I november 2019 öppnar Forenom upp portarna till ett nytt lägenhetshotell i Västra Hamnen i Malmö. Hotellet inrättas i Kockums gamla administrationsbyggnad – mitt emot Gängtappen. 97 unika lägenheter i olika storlek, komplett utrustade med kök och badrum erbjuds till både privatboende och företagsboende.

Omskapa istället för att nyskapa

Varje rum får en egen karaktär med detaljer från sitt ursprungliga användningsområde. Ett exempel är det gamla styrelserummet som är klätt med en tidstypisk träpanel från 20-talet. I ett annat rum står kassaskåpet från 1910 kvar.

”Den här typen av återbruk av en äldre, anrik byggnad är ett filosofiskt såväl som ekonomiskt beslut”, berättar Annika Öman, ansvarig för nyetableringar på Forenom. ”Att omskapa istället för att nyskapa gör man definitivt inte för att det blir billigare, möjligen för att man uppskattar en utmaning.”

Husets originalfönster tas tillvara och restaureras. Innerdörrarna återanvänds från Varvsstaden. Industrilampor och gammalt vackert trådglas får nytt liv i entrén. Färgsättning från Kockumstiden bidrar till att bevara byggnadens karaktär. Eftersom varje rum har olika planlösning måste interiören anpassas därefter.

”Vartenda rum byggs och möbleras för sig. Det ger känsla! Vi kommer troligen få en hel del stamgäster som vill reservera ”sitt” rum”, berättar Öman. Men det är sannerligen en utmaning att platsmäta 97 helt unika gardinuppsättningar.

Läs mer här: