Travers

2019.06.28

Ett nytt stycke historia skrivs

I veckan har det varit full action i Varvsstaden. När man rör sig på området nu känns det nästan som om Kockums verksamhet lever igen. Men det är platsen som håller på att ta form för en annan tid och en annan typ av liv.

Överallt pågår det aktivitet. Renoveringar, marksaneringar och byggnation av skola är några exempel. Men det mest spektakulära denna vecka har varit förberedelserna för nedmontering av fyra traverser i ”Den blå hallen”. Här har man under många års tid tillverkat fartyg och ubåtar. Till hösten påbörjas nedmonteringen av de stora hallarna i Varvsstaden och först ut att monteras ner är de fyra traverserna.  

Nedmontering av traverserna

Traverserna har använts för att lyfta delar av fartyg, ubåtar och vindkraftverk. Hela veckan har Varvsstadens entreprenörer jobbat med att förbereda nedmonteringen. Man börjar med att öppna portarna och sedan rulla ut traversporten på de yttre traversbanorna. Därefter rullas de fyra traverserna ut. Ett arbete som kräver stor precision och mycket tålamod. Det är inget arbete någon entreprenör gör dagligdags och koncentrationen bland medarbetarna på plats är minst sagt hög.

Nu när traverserna har dragits ut, förbereder man nästa stora moment; att ta ner dem. Under vecka 29 kommer fem stycken 350 tons mobilkranar utföra de spektakulära lyften. Lyft blicken om du passerar Varvsstaden under den veckan eller följ oss från hängmattan här på hemsidan och på vår Facebooksida.